Za 10 minut będą goście – co do jedzenia??

Niespodziewani goście szczególnie przy maluchach to już standard, dlatego zamiast się denerwować najlepiej jak najszybciej do tego przywyknąć i zawsze mieć w rękawie jakiegoś asa:)

1.Co najważniejsze – jak za 10 minut masz wizytę gości, to nie krzątaj się w kuchni, tylko ogarnij w tym czasie mieszkanie ile się da;P Dobrze czytasz, zamiast gotowaniem zajmij się sprzątnięciem zabawek, zaścieleniem łóżka, umyciem kranu, ubikacji i podłogi w łazience, włożeniem naczyń do kranu/zmywarki, starciem stołu w kuchni, poprawieniu kanapy i przygotowaniem miejsc do siedzenia. Po tym etapie biegnij do sypialni i się przebierz w co tam masz zaplanowane – nic się nie martw, podczas mycia ubikacji na bank wymyślisz w co się ubrać;)

2.Następnie nakryj stół – talerze, serwetki i sztućce. W ten sposób jak goście przyjdą w tym momencie to będzie wyglądało jakbyś pół dnia na nich czekała;P Po talerzach dorzucaj na stół paluszki/ ewentualne przekąski, wędlinę, pomidory, ogórki itp. Jeśli masz jakimś cudem pod ręką kwiaty to też je możesz położyć na stole;P

3. Jak do tej pory goście jeszcze się nie pojawili to pora na: sprzątnięcie kranu;P tj. włóż do zmywarki brudne naczynia, albo je po prostu umyj. Teraz czas na dopieszczanie wszystkiego co w biegu zostawiłaś. Gorących dań i tak nie podasz przed przyjściem ludzi, bo wystygną. Sprawdź czy w łazience o niczym nie zapomniałaś, pochowaj buty w korytarzu, zobacz czy dziecku nie trzeba pampersa zmienić;), czy przez ten czas jak ogarniałaś kuchnię to nie rozniosło z tatą pokoju obok:))

4. Goście przychodzą – czas wstawić piekarnik. Ja lubię przygotowywać szybkie potrawy przy gościach – w ten sposób widać że wszystko jest świeże i robione na bieżąco. Na przykład dziś przygotowałam tartę warzywno jajeczną pod pierzynką z plastrów bekonu. Niestety nie zrobiłam zdjęć ale skład był taki:

– pół puszki kukurydzy, fasoli czerwonej, groszku zielonego; ciasto francuskie; łyżka śmietany; 6 jajek; pomidor, kapary, ser grana padano, rukola, 4 plastry boczku. Ciasto francuskie wyłożyłam na blaszkę, do środka wrzuciłam wszystkie warzywa, po czym zalałam je ubitym jajkiem ze śmietaną i szczyptą soli a na koniec przykryłam bekonem –  i do piekarnika 200 stopni ok 20 minut. Koleżance i dzieciakom bardzo smakowało;) To jeden z wielu moich szybkich przepisów. Jak będą chętni to powrzucam tu więcej pomysłów.

5. Podsumowując, warto mieć w zapasie puszki z kukurydzą, fasolą, groszkiem, tuńczykiem bo się nie psują a zawsze są pod ręką. Tak samo jak kapary czy oliwki. Z tych składników naprawdę można wyczarować różne cuda:) Zamiast stresować się że nie podołasz, albo odmawiać wizytę znajomych po prostu przygotuj się wcześniej i bez stresu przyjmij ich z otwartymi ramionami:)

I pamiętaj – gość w dom Bóg w dom:))

20160727_130705

Flower Power

 

 

2 komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *