Smaki dzieciństwa – grule ze szczypiorkiem, koperkiem i zsiadłym mlekiem;)

Czy ziemniaczki z dodatkami są też Waszym smakiem dzieciństwa? Odkąd mam Amelię coraz częściej przypominają mi się rzeczy które uwielbiałam jako dziecko:)

Teraz kiedy rośnie koperek, szczypiorek i mamy młode ziemniaczki – to danie obowiązkowe:) Jak botwinka na wiosnę i bigos  w zimie;P

Przepis dość prosty: młode ziemniaczki gotujemy, w tym samym czasie na patelni podsmażamy pokrojone dwa plasterki boczku z jedną cebulą (na małej ilości tłuszczu). Siekamy koperek i szczypiorek. Jak ziemniaki się ugotują, to posypujemy je najpierw boczkiem z cebulką a na wierz dajemy szczypiorek i koperek – duuuuużo:) Z daniem podajemy kubek zsiadłego mleka lub kefiru. Jak nie masz, to na ziemniaki możesz położyć 2 łyżki śmietany 18tki – pychota;) Amelia zajadała się dziś ze smakiem:)

Żeby nie było tylko kulinarnie, to jeszcze mała dygresja co dziś sprzątam:) Otóż jestem u mamy i właśnie mam zamiar wziąść się za mycie okien i jak się uda pod wieczór chcę poprasować – a Wy?

20160608_130504

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *