Ryż z jabłkami, bananem i cynamonem

Kilka dni temu moja koleżanka zrobiła dla dzieciaków ryż – ale co to był za ryż! Genialnie sypki ryżyk z uduszonymi jabłkami i bananem – pychota:) Nie mogłam się go najeść a tak jak wspomniałam miał być dla dzieci;P Od tamtej pory przyrządzam go non stop:)  Wczoraj go robiłam a dziś na podwieczorek też mam zamiar. Moja córa uwielbia go ze śmietaną;)

Zrobiłam małą zmianę w przepisie żeby przyspieszyć proces. Jabłka, zamiast ich dusić, ścieram na grubych oczkach i na surowo łączę z ugotowanym ryżem, do tego wkrajam banana i dodaje łyżkę masła i cynamon. Banan jest słodki, także nie trzeba dodawać cukru. Wszystko razem mieszam, podgrzewam na kuchence..i gotowe:)  Dla młodej na talerzu dokładam jeszcze łyżkę śmietany 18% + w ten sposób nie jest za gorące i dodatkowo ma lepszy smak. Polecam danie dla małych i dla dużych:)) Wersja fit bez masła i śmietany też jest możliwa;)

Ostatnio robię tyle wpisów o gotowaniu, bo cała rodzinka leży odłogiem i choruje:) Tak, w końcu wszystkich nas siekło – a najbardziej głowę rodziny;) No i tak obmyślam plan na pożywne i kaloryczne posiłki, żeby rodzinkę wzmocnić i postawić jak najszybciej na nogi. W pierwszy dzień był rosół z makaronem (rosół od mamusi:) i frytki z piekarnika posypane ziołami prowansalskimi. W kolejny była botwinka i pierogi ruskie, natomiast dzisiaj barszczyk i ciecierzyca w sosie pomidorowym:)

A wy macie jakieś dania, które przygotowujecie jak rodzinka choruje? Może jakieś super tajne przepisy, które w mig stawiają wszystkich na nogi? Śmiało piszcie, chętnie poeksperymentuje w kuchni:)

PS Oczywiście na zdjęciu są racuchy z owocami a nie ryż;P ale u mnie to tak jest że najpierw o czymś piszę a dopiero później widzicie to na zdjęciach;)) Także jakby ktoś nie wiedział to o racuchach pisałam niedawno tutaj

Smacznego!

20160601_160439

Flower Power

 

 

 

 

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *