Racuchy – szybka potrawa dla dzieci:))

Dlaczego na blogu o sprzątaniu piszę o racuchach…bo wczoraj dzieci jadły je na podwieczorek u Cioci i wszystkim smakowało;P

Koleżanka po dzisiejszym dniu dziecka i wspólnym robieniu podwieczorku dla maluszków poprosiła mnie o przepis. No i tak z tego powodu UROSŁAM że aż postanowiłam upublicznić moją recepturę od teściowej:-))

Od razu zaznaczam, że na zdjęciu jest naleśnik z owocami a nie racuch z jabłkiem:) Zapomniałam dziś pstryknąć zdjęcia, więc zamieszczam to co mam.. a że przepis podobny…;)))

Składniki:

2 jajka;

100 ml kefiru (lub maślanki albo mleka – kto co ma w lodówce;);

100 ml wody (niegazowanej)

cukier waniliowy (kupuje taki ‚prawdziwy’ z laski wanilii)

szczypta soli,

5-6 łyżek mąki pełnoziarnistej (w zależności od tego jak bardzo jabłko jest ‚mokre’ dodajemy więcej lub mniej mąki – po dodaniu jabłka ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany);

1 jabłko starte na dużych oczkach lub.. domowy dżem rabarbarowy – wówczas dodajemy do ciasta dwie duże łyżki dżemu:))

opcjonalnie 1 łyżka tłuszczu (ja daję olej z winogron albo..nic;) – jeśli nie macie problemu z przywieraniem rzeczy do patelni to nie musicie nic dodawać)

 

OK, to teraz CO Z CZYM:)

1. Jajka ubić z cukrem waniliowym  i solą na białą masę – jak lubicie słodsze rzeczy, to można dodać łyżeczkę cukru brązowego, jak dodajecie dżem to nie ma potrzeby dosładzania cukrem

2. Dodać kefir/maślankę/mleko czy co tam macie ‚nabiałowego’ – nawet zsiadłe mleko jest ok, sera białego nie próbowałam ale odradzam;P

3. Dodać mąkę, wymieszać mikserem na gładką masę

4. Dodać starte jabłka i łyżkę oleju, wymieszać delikatnie łyżką

5. Smażymy na odrobinie tłuszczu – na patelnie tylko za pierwszym razem wlewam łyżeczkę oleju z winogron. Ja mam płytę indukcyjną, smażę po pół minutki na każdej ze stron na poziomie grzania 7. Aaaaa ciasto nakładam łyżką – takie małe racuszki wówczas wychodzą;)

TADAAAAM:))

Smacznego;)

20160521_173306

 

 

 

 

 

 

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *