„Leśny mech” mniaam:))

Nie dość, że dziewczyna ogień – super sprząta i ogarnia mieszkanko przy małym Leonie, to jeszcze super piecze:) Paulina, jak zobaczyłam zdjęcie ciacha to oszalałam:) Mam zamiar wypróbować przepis w najbliższym czasie. A Wy?

SKŁADNIKI NA CIASTO:

450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)

3 jajka

1 i 1/3 szklanki cukru (około 290 g)

1 cukier wanilinowy 16 g

1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)

2 szklanki mąki krupczatki (około 420 g)

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:

250 g śmietany kremówki 36%

250 g mascarpone

3-4 łyżki cukru pudru

Skórka otarta z 1 limonki

2 łyżeczki soku z limonki

DODATKOWO:1 granat (lub jagody, borówki, maliny, porzeczki albo inne małe owoce)

 

WYKONANIE:

CIASTO: Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia. Odcedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszystą masę. Dodaj żółtka. Dodaj do masy olej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj całość, krótko, ale dokładnie. Teraz dodaj rozmrożony szpinak i wymieszaj całość porządnie łyżką (np. drewnianą) Piecz ciasto przez około 1 godzinę lub dłużej do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 45 minut, wszystko zależy od piekarnika). Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, ostrożnie obkrój ostrym nożem brzegi od formy, odepnij obręcz i pozostaw ciasto do całkowitego ostygnięcia.

KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ:

Śmietana kremówka i mascarpone muszą być wcześniej porządnie schłodzone w lodówce, najlepiej przez noc. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej mascarpone, cukier puder, startą na tarce o drobniutkich oczkach skórkę z limonki oraz sok z limonki i zmiksuj całość krótko. SKŁADANIE CIASTA: Po ostygnięciu ciasta, obkrój nożem jego wierzch, mniej więcej na 2/3 wysokości ciasta. Odkrojoną część pokrusz na okruszki i odłóż. Pozostały blat ciasta ułóż na np. talerzu ozdobnym i posmaruj gotowym kremem. Na wierzch posyp wcześniej przygotowane okruszki z ciasta. Górę ciasta posyp wybranymi przez siebie owocami. Ciasto schłodź w lodówce przez 2-3 h. Przechowuj je również w lodówce

Smacznego!

13621616_755259551283485_1396762264_o

13588818_755259801283460_92188078_o

Flower Power

 

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *