Czyszczenie białych chropowatych płytek w kuchni

Od mojej wiernej czytelniczki;) dostałam pytanie o czyszczenie białych płytek w kuchni – tłuszcz, kurz i para, pryskająca patelnia…no to jest wyzwanie – nie powiem.

Zasada jest taka – trzeba to cholerstwo myć co 1-2 tygodnie. Jak dłużej będziemy to zostawiać to tym mniej chęci będzie na szorowanie.

Najprościej do tego użyć gąbkę do naczyń – po takim czyszczeniu wymieniam ją na nową a ta ląduje do kosza. Chyba, że nie było tak brudno, to zostawiam ją do umycia balkonu albo do szorowania jakiejś mało fajnej rzeczy (tu niech zadziała Wasza wyobraźnia;) Nie używam drapaczek do płytek, bo mogą zostać zarysowania, poza tym w sprzątaniu stosuje zasadę minimalizmu – jedna rzecz do kilku czynności zamiast miliona ścierek, gąbek i drapaczek

20160418_151646

Na gąbkę proponuje płyn Ludwik miętowy – albo jakikolwiek płyn do naczyń, tyle że Ludwik daje rady;)

20160413_101009_resized

 

Płynu nie oszczędzajcie – solidnie go trzeba nałożyć.  Na baardzo mokrą gąbkę nalejcie płyn i zaczynamy! Okrężnymi ruchami…i ćwiczymy piękne bicepsy:)

Jeśli widzicie,  że brud nie za bardzo schodzi, to namoczcie całą powierzchnię (gąbka nasączona wodą +płyn) i zostawcie na kilka minut, potem wróćcie do kręcenia;) Jeśli nadal nie pomaga, to polecam na gąbkę nasypać.. proszku do prania:) Tak – najlepiej do białego;P To już jest ostra jazda, ale pomaga:) Po takim szorowaniu płytki będą bielusieńkie i odtłuszczone – a co najważniejsze – nie będą porysowane. Minusem takiego czyszczenia proszkiem jest duża ilość zmywania po – bo proszek trzeba kilkakrotnie zmywać żeby nie zostały smugi. Ale jeśli macie chwilę żeby to zrobić, to polecam – efekt murowany;)

Flower Power

2 komentarze

  1. Mozesz przejechac plynem do mycia szyb na koniec …..stara sztuczka starej gospodyni . To samo na plycie kuchennej . Tak jakbys okna myla:)))

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *